[object Object]

Bank Norwegian

Betygsätta:3,63

till 600000 kr

Mer information

Hur du spärrar ditt personnummer?

design-desk-display-eyewear-313690

I Sverige är det möjligt att spärra sitt personnummer och detta kan ha flera olika fördelar och syften. Idag ska vi gå igenom lite hur det hela går till och varför du kanske vill spärra ditt egna personnummer. Det kan tyckas krångligt men hela processen är faktiskt väldigt enkel, du behöver bara ha lite information för att komma igång.

Hur du spärrar ditt personnummer:

Hur det hela går till beror på vart du vill spärra ditt personnummer. Du kan till exempel vilja spärra det hos UC kreditupplysning. Då behöver just UC kreditupplysning och be dem göra detta åt dig. Samma sak gäller andra kreditupplysningsföretag, om du vill ha dit personnummer spärrat måste du kontakta dem.

Det enda du bör behöva göra är just att kontakta dem, sen sköter de resten. Enligt lagen (som vi skriver mer om nedan) måste företagen faktiskt spärra ditt personnummer när du ber om det.

Varför spärra ditt personnummer?

Det finns många anledningar till varför du skulle vilja spärra ditt egna personnummer. Den främsta av dessa kan vara vid ID-kapning. Om någon annan fått tag på ditt personnummer kan de göra kreditköp i ditt namn, något som du självklart vill försöka undvika. Försök därför att hålla personnumret för dig själv.

En annan anledning till varför du skulle vilja spärra personnummer är för att blockera dig själv från olika saker. Långivarna använder ditt personnummer för att kolla om du ska få ett lån eller inte. Genom att spärra personnumret kan du hindra dig själv från att ta smslån som du egentligen inte behöver.

Både dessa anledningar satsar på att du ska skydda personnummer. Det första tipset utgår från att din identitet har blivit stulen men hur kan du undvika detta i första fallet?

Skydda personnummer:

Det finns många sätt som du kan använda för att skydda ditt personnummer från id-kapare. Det första du bör göra är att aldrig lämna ut ditt personnummer om det inte är absolut nödvändigt. Var också noga med vilka i närheten som kan höra. Du ska också polisanmäla händelsen så fort du misstänker att någon har stulit din identitet. Detta är ett brott och polisen kan hjälpa dig.

Nästa sak du kan göra är att hålla hårt i din plånbok. Med hjälp av den kan många id-kapare lära sig mycket om dig, till exempel ditt personnummer. Håll därför hårt i plånboken och låt ingen ta den. Det kan också vara en bra idé att förvara id-kortet på en annan plats än just i plånboken ifall den blir stulen.

Vad säger lagen?

Måste alla långivare hjälpa dig med en spärr? Ja, de måste de faktiskt. Om du begära att få spärra personnummer så måste de hjälpa dig med detta, annars bryter de mot lagen. Samma sak gäller alla kreditupplysningsföretag. De ska spärra ditt personnummer så fort du kontaktar dem om saken.

En UC spärr är möjligt, glöm inte det. Om du misstänker att någon stulit ditt personnummer, spärra det på alla platser du kommer på. Låt ingen använda sig av ditt namn för sina egna syften. Desto snabbare du spärrar och polisanmäler, desto mindre blir skadorna.

Hitta det bästa lånet till dig från

35 erbjudanden
Kontrollera alla erbjudandenKolla upp

Genom att skicka din förfrågan kan du få pengar på 15 minuter!