[object Object]

Bank Norwegian

Betygsätta:3,63

till 600000 kr

Mer information

Vad är effektiv ränta?

accounting-black-budget-53621

Vad är effektiv ränta för något och hur påverkar det dig och ditt lån? Effektiv ränta är något som finns med alla lån och idag ska vi kolla lite närmare på vad exakt effektiv ränta är för något för att bättre förstå exakt varför vi betalar den summan vi gör för att ta lån. Om du vill lära dig mer om effektiv ränta har du kommit till helt rätt ställe.

Vad är effektiv ränta?

Den här frågan är inte lätt att besvara men vi ska göra vårt bästa med att förklara vad effektiv ränta faktiskt är för något. När du tar ett lån finns det många olika avgifter och liknande att hålla koll på. Den effektiva räntan slår ihop alla dessa och ger dig ett nummer som är den totala ränta du kommer betala på ditt lån.

Att räkna ut ränta är inte enkelt och därför finns det en lag som gör att du slipper räkna ut just ränta. Lagen säger att alla långivare måste kunna uppge den effektiva räntan för ett lån om de ombeds. Ser du inte den effektiva räntan för ett lån behöver du därför bara fråga, då måste du få ett svar enligt lag.

Vad ingår i den effektiva räntan?

Det enkla svaret på denna fråga är allt. Allt ingår i den effektiva räntan. Det inkluderar avgifter som uppläggningsavgift, betalningsavgift och alla andra avgifter. Det inkluderar dock inte saker som förlängningsavgift och förseningsavgift eftersom det är saker som inte alltid tillfaller ett lån.

Dessa avgifter räknar inte heller in avgifter för inkasso och kronofogden eftersom det inte är långivarens uppdrag att sköta betalningarna av lånet. För att den effektiva räntan ska stämma behöver du därför undvika dessa avgifter, något du bör göra ändå.

Att tänka på när du tar ett lån:

Bara för att räntan verkar låg betyder inte det att den effektiva räntan blir lika låg, tänk på det när du ska ta ett lån. Räkna ut räntan och se själv vad resultatet blir. Ett lån med en låg ränta kan nämligen ha väldigt höga avgifter för att väga upp den låga räntan, något som först inte märks. Att märka detta efter att du tagit lånet är ingen rolig överraskning, se därför till att du verkligen vet vad du skriver under på. När kontraktet väl är skrivet finns det inget sätt att avbryta det hela längre.

En annan sak du måste tänka på är att räkna på räntan. Kolla så att du verkligen har råd med lånet innan du tar det, kolla inte bara på räntan utan kolla på den effektiva räntan. Det är den som faktiskt spelar roll och det är den du är intresserad av. Har du inte råd att sköta betalningarna, ta då inte ett lån. Den effektiva räntan ljuger inte, det är den summan som du faktiskt kommer att få betala. Du kommer bara hamna i mer problem om du faktiskt tar lånet.

Vi hoppas att ni funnit denna artikel om effektiv ränta hjälpsam och att ni nu har en bättre förståelse för hur ni ska räkna på ränta i framtiden.

Hitta det bästa lånet till dig från

35 erbjudanden
Kontrollera alla erbjudandenKolla upp

Genom att skicka din förfrågan kan du få pengar på 15 minuter!