[object Object]

Bank Norwegian

Betygsätta:3,63

till 600000 kr

Mer information

Vad är en kreditupplysning?

apple-devices-books-business-coffee-572056

En kreditupplysning som långivare gör och är något du som individ bör känna till. Men vad är en kreditupplysning? Det är faktiskt många som inte riktigt vet detta och därför har vi nu skrivit denna artikel för att hjälpa er. Du kan fatta bättre beslut med rätt information och därför tänker vi ge dig denna information.

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning är något som en långivare gör när du ansöker om ett lån. Många använder sig av UC, alla större banker till exempel. Det finns dock andra företag som också kan göra en kreditkontroll.

De finns en del stora företag som sysslar med kreditupplysning. De har ett register där alla personer över 15 i Sverige automatiskt ingår. Du har tyvärr ingen rätt att bli struken från detta register.

Vilken information syns i en kreditkoll?

När ett företag gör en kreditupplysning på dig kommer de att se mycket information, och inte bara fakta. Olika råd kan också lämnas gällande din ekonomi och din kreditvärdighet.

Alla företagen hämtar en del information från statliga SPAR. Här kan de se saker som personnummer, adress och ditt namn. Detta är för att bevisa att du är den du säger att du är. Det är därför ingen idé att försöka lura långivaren, kreditkollen kommer att upptäcka detta väldigt snabbt.

Annan information som dyker upp med en kreditkoll är till exempel inkomst och innehav av en fastighet. Det syns även betalningsanmärkningar, misslyckade utmotningsförsök och annat som finns i kronofogdens register.

Det finns vissa regler runt betalningsförsummelser som företagen måste följa. Dessa uppgifter får endast redovisas om:

  • Den har fastställts av en myndighet eller domstol,
  • Den har lett till ett beslut gällande skuldsanering,
  • Lett till en eller flera inställda betalningar eller
  • Lett till en ansökan om ackord eller konkurs

Se till att kunna de lagar och regler som gäller, du är då mer redo när långivaren tar en kreditupplysning på dig för att se om du ska få ett lån eller inte.

Kreditupplysning utan UC:

UC är ett företag som kollar din kreditvärdighet. Det ser dock dåligt ut om du har många gånger tagit kreditkontroll med UC, därför vill många använda andra företag. Det finns flera andra företag som utför dessa kreditkontroller och många smslångivare använder sig därför av dessa istället för UC. Om du absolut inte vill använda UC är det bara att hitta en av dessa och ta ditt lån från dem. Svårare än så är det inte att få en kreditupplysning gjord utan UC.

Varför tas en kreditupplysning?

Den största anledningen till varför en kreditupplysning tas är att långivaren vill vara säker på att få tillbaka sina pengar. De använder därför en kreditupplysning för att kolla om du till exempel har någon betalningsanmärkning, en aktiv skuld hos kronofogden eller om du av någon annan anledning kanske inte kommer att betala tillbaka lånet.

Detta är den stora anledningen till varför det är helt omöjligt att få ett lån utan en kreditupplysning, långivaren kommer aldrig att lita tillräckligt på dig för att ge dig det förtroendet.

Hitta det bästa lånet till dig från

35 erbjudanden
Kontrollera alla erbjudandenKolla upp

Genom att skicka din förfrågan kan du få pengar på 15 minuter!