[object Object]

Bank Norwegian

Betygsätta:3,63

till 600000 kr

Mer information

Vad är kreditvärdighet?

antique-bills-business-cash-210600

Kreditvärdighet är ett begrepp som ofta kommer upp när man pratar om just lån och krediter. Problemet är att väldigt få har en bra förståelse av vad kreditvärdighet egentligen är och hur du kan ändra på din egen kreditvärdighet. Det ska vi försöka råda bot på med denna artikel som kommer att handla om just kreditvärdighet.

Vad är kreditvärdighet?

Kreditvärdighet är något som bestäms av kreditupplysningsföretagen och den beror på en rad olika faktorer. Kreditvärdigheten är ett mått på din förmåga att betala tillbaka ett lån eller en kredit och är därför mycket viktig i en långivares bedömning i hur vida du ska få ett lån eller inte. Om du har allt för dålig kreditvärdighet blir det faktiskt omöjligt att få lån, så enkelt är det bara.

Även om din kreditvärdighet inte är i botten så kan det vara svårt att få lån om den inte är allt för bra. Men hur kan du då gå till väga för att ändra din egna kreditvärdighet? För att förstå det måste vi först kolla på vad som faktiskt påverkar din kreditvärdighet och vad det är som gör det svårt att få lån.

Vad påverkar din kreditvärdighet?

Som vi redan sagt är det många olika faktorer som påverkar din kreditvärdighet. Några av dem är bland annat din livssituation, din inkomst och dina fasta utgifter. Låt oss nu kolla lite närmare på dessa olika faktorer.

Din livssituation är ditt liv just nu. Kreditvärdigheten bedöms mest utifrån hur stabilt ditt liv är just nu. Man vill gärna se att du har långa anställningar och länge har bott i samma hus. Detta betyder nämligen att du antagligen inte kommer göra någon större förändring av din ekonomi inom den närmsta framtiden.

Din inkomst är helt enkelt den lön du får in varje månad. Högre lön betyder självklart bättre kreditvärdighet eftersom det ökar dina chanser att faktiskt betala tillbaka lånet eller krediten.

Den sista stora faktorn som avgör är dina fasta utgifter. Dessa avgör nämligen hur mycket pengar du har att röra dig med varje månad. Boendekostnader är för det mesta den största utgiften i denna kategori. Kreditupplysningsföretagen gör en del beräkningar på detta och kommer fram till ungefär hur mycket pengar du borde ha att röra dig med varje månad för att se om du har förmågan att klara av betalningarna eller inte.

Det här är dem faktorer som avgör din kreditvärdighet men hur ska du faktiskt göra för att förändra dessa?

Hur kan du ändra din kreditvärdighet?

Att förändra din livssituation svårt och kommer att ta tid. Vi säger därför att du bör sätt igång så snart som möjligt för att också bli klar så snart som möjligt. Skaffa ett fast jobb och ett fast boende så är du en bra bit på väg.

Din inkomst är lätt, öka inkomsten så ökar du din kreditvärdighet. Det finns många tips på internet för hur du lan öka din inkomst. Fasta utgifterna måste du minska för att öka din kreditvärdighet. Kanske skaffa ett mindre boende eller sälja bilen?

Hitta det bästa lånet till dig från

35 erbjudanden
Kontrollera alla erbjudandenKolla upp

Genom att skicka din förfrågan kan du få pengar på 15 minuter!