Studentlån

De flesta studenter behöver låna pengar för att gå på högskola om de inte har föräldrar som sparat allt som behövs för terminsavgifter. Få studenterkan tjäna tillräckligt för att betala avgifter samtidigt som de pluggar. Om de väntar tills de har sparat tillräckligt för att finansiera en högskoleexamen, kan de behöva vänta tills de

Bank Norwegian

Bank Norwegian

Betygsätta4,63

från 5000 kr

lånestorlek

Pengino

Pengino

Betygsätta4,63

från 5000 kr

lånestorlek

Sambla

Sambla

Betygsätta4,63

från 5000 kr

lånestorlek

Innehållsförteckning

  De flesta studenter behöver låna pengar för att gå på högskola om de inte har föräldrar som sparat allt som behövs för terminsavgifter. Få studenter kan tjäna tillräckligt för att betala avgifter samtidigt som de pluggar. Om de väntar tills de har sparat tillräckligt för att finansiera en högskoleexamen, kan de behöva vänta tills de är 30 år eller äldre för att börja skolan. I stället söker studenter i allmänhet lån för att betala för terminsavgifter och andra levnadskostnader under skoltiden innan de börjar arbeta.

  Studenter kan undra hur mycket skuld de rimligen ska ta på sig som student. Generellt kommer rådgivare att rekommendera att den maximala skuldsumman inte bör vara mer än studentens förväntade första årslön. Idealt sett borde de försöka hålla total skuld till högst hälften av deras första årslön.

  Det betyder att om en student tror att deras startlön kommer att bli 400 000 kr, borde de försöka att inte överstiga 100 000 kr per år i lån för en 4-årig examen. I dagens värld kan det vara omöjligt om de tänker på en privat skola eller planerar att gå till en statlig skola i en annan delstat. Avgifter och kostnaden för en fyraårig statlig skola är cirka 90 000 kr per år, plus ytterligare 12 000 kr för böcker och utrustning. Lägg till mat och husrum på en statlig skola (om planen är att bo på skolan istället för hemma) hoppar kostnaden med nästan 100 000. Kostnad och avgifter för en statlig skola i annan delstat är 220 958 kr per år plus drygt 110 000 för mat, husrum, och böcker och förnödenheter. Privata skolor genomsnitt 310 000 för terminsavgifter plus cirka 120 500 för mat, husrum, böcker och förnödenheter.

  Studenter kan minimera några av dessa kostnader genom att få stipendium eller bidrag eller genom att arbeta på campus. För många studenter är lån dock deras enda alternativ för att täcka en majoritet av sina skolkostnader. Låneprocessen är lång och komplicerad, men att bryta den i steg gör det mer begripligt och genomförbart.

  Du kommer att se från dessa tre scenarier att studenterna lånade samma summa pengar, men eftersom återbetalningarna är baserade på det belopp du tjänar när du går ut, kan det sluta med att de betalar tillbaka olika belopp.

  Vissa människor argumenterar för att du inte borde betala skolavgiften direkt, även om du har pengarna, eftersom du kan sätta pengarna på ett högt räntekonto och du kan finna – beroende på din lön – att du aldrig någonsin måste betala av det totala beloppet av lånet.

  Till en viss punkt är detta sant, eftersom ingen av oss vet vad som kommer att hända i framtiden. Du vet inte vilket jobb du kommer att få när du tar examen, om du kommer att få ett jobb alls, eller kanske kommer att ge upp jobbet för att skaffa familj och då behöver du inte betala hela lånet.

  Vad som är nästan säkert är att om du går ut och får ett jobb, kommer du förmodligen att betala tillbaka kostnaden för det ursprungliga lånet plus ränta.

  Innehållsförteckning

   Hitta det bästa lånet för dig

   Välj från 35 erbjudanden
   Kontrollera alla erbjudandenKolla upp

   Genom att skicka din förfrågan kan du få pengar på 15 minuter!

   Hitta det bästa lånet till dig från

   35 erbjudanden
   Kontrollera alla erbjudandenKolla upp

   Genom att skicka din förfrågan kan du få pengar på 15 minuter!